Onze-Lieve-Vrouwkapel

Gemeente Tielt
Locatie Axpoelmolenstraat zonder nummer, Tielt (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Tielt (adrescontroles: 08-06-2007 - 08-06-2007).
  • Inventarisatie Tielt (geografische inventarisatie: 03-01-2006 - 31-12-2006).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwkapel

Beschrijving

Axpoelmolenstraat z.nr. O.-L.-Vrouwkapel, minimaal teruggaand tot ca. 1830 (cf. primitief plan), gelegen in grasperkje aan noordoostzijde van bocht in weg, nabij erftoegang hoeve (nr. 13).
Bakstenen pijlerkapel in cementbepleistering met imitatievoegwerk onder pannen zadeldakje (mechanische pannen). Bekronend kruis vermoedelijk verdwenen. Rondboognis in witgekalkte omlijsting, ijzeren hekwerk. Beeldje O.-L.-Vrouw met Kind.

DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Kanegem, s.l., s.d., nr. 1.

Bron: Callaert G. & Santy P. met medewerking van Boone B., Devooght K. & Moeykens S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Callaert, Gonda & Santy, Pieter