Lourdesgrot. Kopie van de grot te Lourdes waar in 1858 Maria zou zijn verschenen, door de Zusters van het Geloof te Kanegem naar verluidt eigenhandig gebouwd na de Eerste Wereldoorlog, uit dankbaarheid voor het gespaard blijven van onheil. De grot stond achteraan de tuin van de Zusters, maar was ook toegankelijk voor het publiek vanaf de straat. Vandaag enkel nog toegankelijk van straatzijde, en afgesplitst van de school. Site afgesloten met betonplaten omheining, toegang via ijzeren hek tot pleintje in losse verharding, omzoomd door struiken. Aan noordzijde een "grotto" onder treures, opgebouwd uit cementmortel en stukken baksteen, afgewerkt met een witte kalklaag. Centrale ondiepe grottoegang waarin kaarsstaanders, rechtsboven daarvan een nis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld, voor de grot een beeld van de knielende Bernadette. Onder de beeldnis een ingemetseld marmeren tablet met opschrift: "DANK / VOOR VOLKOMENE GENEZING / OP O.L.V. HEMELVAART 1923".
VERSCHUERE A., De Zusters van 't Geloove, Tielt, 1940, p. 104.
Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
Treures
De treures werd wellicht dicht bij de grot aangeplant om de biddende gelovigen van schaduw te voorzien op zonnige dagen.