erfgoedobject

Lourdesgrot

bouwkundig element
ID: 87096   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87096

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lourdesgrot
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Espestraat z.nr. Lourdesgrot. Kopie van de grot te Lourdes waar in 1858 Maria zou zijn verschenen, door de Zusters van het Geloof te Kanegem naar verluidt eigenhandig gebouwd na de Eerste Wereldoorlog, uit dankbaarheid voor het gespaard blijven van onheil. De grot stond achteraan de tuin van de Zusters, maar was ook toegankelijk voor het publiek vanaf de straat. Vandaag enkel nog toegankelijk van straatzijde, en afgesplitst van de school.
Site afgesloten met betonplaten omheining, toegang via ijzeren hek tot pleintje in losse verharding, omzoomd door struiken. Aan noordzijde een "grotto" onder Acacia, opgebouwd uit cementmortel en stukken baksteen, afgewerkt met een witte kalklaag. Centrale ondiepe grottoegang waarin kaarsstaanders, rechtsboven daarvan een nis met O.-L.-Vrouwebeeld, voor de grot een beeld van de knielende Bernadette. Onder de beeldnis een ingemetseld marmeren tablet met opschrift: "DANK / VOOR VOLKOMENE GENEZING / OP O.L.V. HEMELVAART 1923".

VERSCHUERE A., De Zusters van 't Geloove, Tielt, 1940, p. 104.


Bron     : Callaert G. & Santy P. met medewerking van Boone B., Devooght K. & Moeykens S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Santy, Pieter


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Lourdesgrot [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87096 (Geraadpleegd op 16-12-2019)