Boerenwoning van Goed te Vliederghem Vossebrugghe

Beschrijving

"Goed te Vliederghem Vossebrugghe" (volgens opschrift op houten gevelplank) of "Goet ter Leyen" (volgens brochure hoeventocht), hoeve bestaande uit 19de-eeuwse bestanddelen, met voorgeschiedenis minimaal teruggaand tot het begin van de 17de eeuw, confer voorkomen op de schetsmatige kaart van de parochie Kanegem (circa 1600). Het landboek van Kanegem (1762), het primitief kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (1846) duiden twee parallelle langwerpige gebouwen aan, iets ten oosten van huidige gebouwen. In 1897 wordt iets ten westen een nieuw boerenhuis gebouwd. Het oude woonhuis wordt tot landgebouw omgevormd. In 1905 wordt ten zuiden van het nieuwe woonhuis een nieuwe schuur gebouwd, de oude schuur wordt afgebroken en het oude woonhuis/ landgebouw verbouwd. Vermelding op de schetsen: "Goed te Vlienderghem". Gedurende de tweede helft van de 20ste eeuw verschijnen nieuwe nutsgebouwen, omstreeks de jaren 1970 wordt een nieuw woonhuis bijgebouwd.

Twee langwerpige evenwijdige gebouwen haaks op de straat gelegen, in donkerrode verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), waartussen een klein half verhard erf. Aan noordzijde een woonhuis met stal in het verlengde, met het woongedeelte aan straatzijde (in renovatie op moment van opname). Licht getoogde muuropeningen, deels gewijzigd; bakstenen tandlijst; lijstgoot. Zijgevel met getoogde vensters, voorzien van dievenijzers en bewaard houtwerk, waarboven een rondbogig zoldervenstertje. Stalgedeelte met dakoverkraging op kardoezen, aan zuidzijde met dakvenster onder klimmende dakoverstek; gedichte openingen, later ingebrachte stalvensters; korfbogige poortdoorrit. Aan zuidzijde van het erf een schuur met centrale poortdoorrit; asemgaten; gewijzigde openingen, betonnen lateien. Garage-aanbouw onder lessenaarsdak in mechanische pannen. Nieuwer woonhuis aan noordzijde.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kanegem, 1898/2, 1905/18.
  • S.N. s.d.: Een historische hoeventocht door het bloemendorp Kanegem, brochure, s.l.