Beeld De Flandrien

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Tielt
Deelgemeente Kanegem
Straat Kanegem-Dorp
Locatie Kanegem-Dorp zonder nummer, Tielt (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Tielt (adrescontroles: 08-06-2007 - 08-06-2007).
  • Inventarisatie Tielt (geografische inventarisatie: 03-01-2006 - 31-12-2006).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Beeld De Flandrien

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologiestandbeelden
Dateringvanaf 1975
Betrokken personen

Beschrijving

Kanegem-Dorp z.nr. Beeld "De Flandrien". Eerbetoon aan oud wielrenner Briek Schotte (1919-2004), op initiatief van de Tieltse heemkundige kring "De Roede van Tielt". Creatie van beeldhouwer Jef Claerhout, onthuld op 5 april 1996 en geplaatst in de binnenbocht van de weg aan zuidzijde van het kerkkoor. Briek Schotte, alias "Yzeren Briek" en geboren Kanegemnaar, wordt beschouwd als de laatste der "Flandriens". Hij werd tweemaal wereldkampioen bij beroepsrenners op de weg, in 1948 en 1950.
Bronzen beeld van een voorovergebogen renner op fiets, rijdend over een kasseistrook. Daarachter een bronzen kasseioppervlak met kikker en infoplaatje met gedicht: "DE FLANDRIEN / KANEGEM BEBLOEMD / AAN BRIEK SCHOTTE / KANEGEM 1919 / * / "…MET FORSE KOP EN STEVIGE BENEN, / ZE HADDEN POTEN AAN HUN LIJF / EN TROKKEN ER HARDER DAN ANDEREN / MEE AAN HET STUUR…" / DE FLANDRIENS - W. VEREGGHE / * / DE ROEDE VAN TIELT / 5 APRIL 1996".

Bron: Callaert G. & Santy P. met medewerking van Boone B., Devooght K. & Moeykens S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Callaert, Gonda & Santy, Pieter

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kanegem-Dorp

Kanegem-Dorp (Tielt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.