Heilige Geestkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilige Geestkapel

Beschrijving

Heilige Geestkapel, aangebouwd aan oostzijde van de congregatiezaal/ patronagezaal, gebouwd circa 1900 Vermoedelijk naar ontwerp van architect Frans Vanden Heuvel uit Nevele, kadert in het bouwproject kerk - pastorie - congregatiezaal - onderpastorie. Interieurrestauratie in 1995, opnieuw gepleisterd.

Rode bakstenen neogotische dorpskapel onder leien zadeldak met aandaken. Natuurstenen plint. Voor- en achtergevel puntgevels met natuurstenen schouderstukken en dekplaten bekroond door natuurstenen kruisen. Spitsboogvormige deuropening met gecementeerde bovenzijde waarboven natuurstenen vierpas waarin opschrift: "DEN H. GEEST". Vernieuwde deur. Zijgevel met bakstenen muizentandfries, schouderstukken met sierankers. Achtergevel met spitsboogvenster.

Interieur. Eenvoudige cementtegelvloer; gepleisterde en polychroom beschilderde wanden, hoge plint waarboven engelenfiguren op gemaroufleerd doek, geschilderde banderollen met identificatie van zeven van de negen hemelsferen: "ENGELEN", "KRACHTEN", "OVERHEDEN", "TROON", "HEERSCHAPPYEN", "MACHTEN", "AARTSENGELEN", en "H. BAVO B.V.O.". Deze aartsengelen houden gekrulde banderollen vast, de zeven gaven van de Heilige Geest: "VREEZE GODS", "WETENSCHAP", "RAAD", "WIJSHEID", "VERSTAND", "STERKTE", "GODSVRUCHT". Houten spitstongewelf met polychrome schildering van gewelfribben, lijst met consoles, medaillons (vier Evangelisten) en omlijsting plafondvelden. Houten altaar met vierpas: "AΩ" en beeld Onze-lieve-Vrouw van Fatima, waarboven glas-in-loodraam met voorstelling van de nederdaling van de Heilige Geest, gesigneerd: "JULES DOBBELAERE, BRUGGE, 1900".

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kanegem, 1900/2.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Kanegem, s.l., s.d., nr. 10.