erfgoedobject

Smidse en kruidenierswinkel

bouwkundig element
ID
87112
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87112
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige smidse en kruidenierswinkel. Gelegen waar de weg een hoek maakt, ten zuidoosten van de kerk. Op deze plaats is reeds bebouwing aanwezig in 1762, zie kaart landboek Kanegem, 2de kanton. Reeds voor circa 1830 (primitief plan) is het huidige grondplan waarneembaar. Het oostelijke volume herbergt de smidse, die volgens kadaster in 1877 gedeeltelijk wordt heropgebouwd in opdracht van de toenmalige eigenaar, dokter en burgemeester Stanislas Reynaert uit Aarsele. Achteraan verschijnt een bijbouw/ achterhuis. Later is de smidse uitgebreid aan oostzijde. Circa 1935 wordt volgens kadaster op de plaats van een bestaand volume een nieuw woonhuis gebouwd, dat in gebruik wordt genomen als kruidenierswinkel. Na een brand is op het einde van de 20ste eeuw het dak en de dakstructuur van de oude smidse vernieuwd.

Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen in rode baksteen onder zadeldak (mechanische pannen, nok evenwijdig met straat), gecementeerde plint, rechte muuropeningen onder ijzeren lateien (I-profiel en platgedrukte rozetten), bewaard houtwerk, nieuwe gootlijst. Daarmee verbonden ten oosten en iets achteruitgelegen ten opzichte van de openbare weg, een éénlagig verankerd bakstenen volume van vijf traveeën onder vernieuwd pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat). Rechthoekige vensteropeningen met bewaard schrijnwerk (houten schuiframen met vaste naald en geprofileerd kalf) en luikjes, betegelde onderdorpels. Later ingebrachte brede schuifpoort onder ijzeren latei. Rechts van de poort is een recente houten gevelkapel aangebracht, met beeld Onze-Lieve-Vrouw van Halle.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kanegem, 1877/6, 1935/4.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Smidse en kruidenierswinkel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87112 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.