Cichoreidrogerij Zutters ast

Beschrijving

"Zutters ast". Cichoreidrogerij, gelegen in de tuin achter dorpswoning nummer 20. Relict van de Kanegemse cichoreiteelt, die een late bloei kent tijdens het einde van de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw.

De woning op het dorpsplein is in kern ouder dan 1830 en oorspronkelijk een eenlaagsvolume. In 1877 wordt volgens kadaster door landbouwersfamilie De Zutter het landgebouw ten noorden van het huis vergroot, mogelijk al met de bedoeling om cichorei te drogen. In 1895 registreert het kadaster een nieuw gebouw met functie "suikerijdrogerij", een uitbreiding van het landgebouw. In 1912 wordt volgens kadaster opnieuw een uitbreiding gemaakt door bouw van de bestaande ast. Tijdens het interbellum wordt het woonhuis verbouwd en een bouwlaag toegevoegd. Het huis wordt volgens kadaster ingrijpend verbouwd en deels afgebroken in 1954.

Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder mansardedak in geglazuurde mechanische pannen. Gevelparement en rechthoekige muuropeningen, daterend uit de jaren 1950. Vlaamsgezinde leuze in smeedwerk in het bovenlicht van de voordeur: "HOU ENDE TROU". Aan westzijde van het huis leidt een brede toegangsweg tot een grote binnenplaats, met aan noordzijde witgekalkte eenlagige landgebouwen onder zadeldaken in Vlaamse pannen (nok parallel met straat), met gewijzigde muuropeningen. Daarachter staat een hoge bakstenen ast van twee bouwlagen onder zadeldak in Vlaamse pannen. Betonnen lateien.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kanegem, 1877/5, 1905/15, 1913/1, 1954/2.
  • BALLEKENS D., De Belgische cichorei [1770-heden], Gent, onuitgegeven licentiaatverhandeling R.U.G., 1989.
  • CAFMEYER M., Ik kom van Kanegem, in Jaarboek Bond van de Westvlaamse Volkskundigen, nr. 1, 1975, p. 128-130.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter