Gemeentelijke begraafplaats

Beschrijving

Gemeentelijke begraafplaats, gelegen ten noorden van de pastorie. Aangelegd circa 1953 op grond van de voormalige pastorietuin, ter vervanging van het oude kerkhof dat rondom de kerk gelegen was (zie Kanegem-Dorp). Pas circa 1980 wordt de de oude wal gelegen aan noordoostzijde van het kerkhof, waarin priester De Maître in 1911 verdronk, gedempt. De pastorietuin was voorheen afgesloten met een ijzeren hek tussen bakstenen pijlers. Heden wordt de begraafplaats langs straatzijde omhaagd met beuk, langs de andere zijden met taxus; toegang aan oostzijde via ijzeren toegangshek met geometrische motieven tussen bakstenen pijlers.

Een rechte padenstructuur in grind verdeelt de begraafplaats in twee velden, afgelijnd met haagjes. Overige beplanting bestaande uit twee populieren aan westzijde en bewaarde bomen van de pastorietuin aan oostzijde, onder meer een grote rode beuk. Enkele oudere graftekens zijn van op het oude kerkhof overgebracht en gegroepeerd aan zuidoostzijde; familiegraven met natuurstenen graftekens van onder meer fam. De Brabandere met oud-burgemeesters Leo (†1879) en Emiel-Eugeen, fam. Verkinderen-Loontjens (ϯ 1927), familiegraf De Zutter met onder andere Jan Frans (ϯ 1897). Verder voornamelijk 20ste-eeuwse graven met gebruik van hardsteen- en marmersoorten.

Ensembles: in noordoosthoek een strooiweide met columbarium, ten westen daarvan de kinderbegraafplaats; centraal aan oostzijde een gestileerde calvarie: de gekruisigde Christus in similisteen op een bakstenen pijler. Drie oorlogsgedenktekens gelegen in grasperkje onder esdoorn, aan noordzijde van laatstgenoemde.

Centraal staat een gedenksteen met kruis voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, voorheen aan oostzijde van de kerk gelegen. Natuurstenen gedenkteken bestaande uit kruis met Christusbeeld, geflankeerd door twee tekstplaten, op een brede sokkel binnen een afgeboord bloemperkje. Inscripties op kruis: "1940:45" en "PAX", op tekstplaten: "SOLDATEN" (links), "BURGERS" (rechts) met chronologische opsomming van de slachtoffers, op de sokkel: "KANEGEM / AAN ZIJN / HELDEN / EN / BURGERLIJKE SLACHTOFFERS". Signering "DE MOOR DEINZE". Belettering, details en tekstplaten waren oorspronkelijk zwartgeschilderd.

Aan westzijde daarvan ligt een graf in granito-afwerking, van soldaat De Craene (Duitsland, ϯ 1954), aan oostzijde een gedenkteken in blauwe hardsteen met "Erediploma van plaats slachtoffer van oorlogsfeiten 1940-1945", overhandigd in 2004.

• Heemkundige Kring De Roede van Tielt, Fototheek.
  • JACOBS M., Zij, die vielen als helden… Cultuurhistorische analyse van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 167.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter