Hoeve bestaande uit brouwerijgebouwen

Beschrijving

Hoeve bestaande uit voormalige brouwerijgebouwen, grotendeels teruggaand tot het laatste kwart van de 18de of het eerste kwart van de 19de eeuw, gelegen aan de noordrand van de dorpskern.

Ten noorden van het dorpsplein wordt in het begin van de 17de eeuw reeds bebouwing weergegeven, horend bij het huis aan noordzijde van het dorpsplein en eigendom van of bewoond door ene Tousain De Buck, zie een schetsmatige kaart van de parochie Kanegem (circa 1600), en de kaart uit 1629, gemaakt door Lodewijk De Bersacques (zie Kanegem-Dorp nummers 16-18). Tegen medio 18de eeuw wordt ten noorden van de bebouwing rond het dorpsplein een boomgaard en landgebouw haaks op de huidige Keizerstraat weergegeven, zie landboek Kanegem, kaart 8ste kanton (1762). In het laatste kwart van de 18de of het eerste kwart van de 19de eeuw worden langsheen de huidige Keizerstraat twee langwerpige brouwerijgebouwen opgericht, mogelijk met integratie of verbouwing van een ouder volume, zie primitief kadasterplan (circa 1830). De brouwerij en het brouwershuis met bijhorende herberg waren in bezit van brouwer Ludovicus Van Wassenhove. Volgens kadaster wordt in 1848 een stokerij aangebouwd aan oostzijde van het haakse brouwerijvolume. Op de Atlas Vandermaelen (circa 1850) wordt vermeld: "Brass. Et Vinaigrerie". Circa 1880 wordt volgens kadaster het langse brouwerijvolume opgesplitst, mogelijk deels afgebroken en/ of herbouwd, een stuk ervan wordt tot huis omgevormd. Op het dorpsplein wordt het woonhuis verdeeld in twee volumes. In 1888 wordt het geheel verkocht aan brouwer Jules Van Houtte en blijft eigendom van de brouwersfamilie gedurende de 20ste eeuw. Volgens kadaster wordt de brouwerij in 1898 gedeeltelijk heropgebouwd, het langse deel wordt verbonden met het haakse volume. In 1905 wordt het langse brouwerijgebouw verder opgesplitst en gedeeltelijk omgevormd tot huis. Enkel het huidige volume op L-vormig grondplan fungeert nog als brouwerij. In 1915 wordt het straatgedeelte deels omgevormd tot cichoreidrogerij. In 1919 wordt het brouwerijgebouw uitgebreid aan oostzijde en definitief omgevormd tot landgebouw. In 1921-22 worden de volumes samengevoegd, vermoedelijk aan straatzijde omgevormd en verbouwd tot woonhuis.

Woonhuis en stal in aaneengebouwde eenlagige volumes op L-vormig grondplan, onder zadeldaken (straatvleugel in rode mechanische pannen, haakse vleugel in zwarte Vlaamse pannen). Straatvleugel met woonhuis bestaande uit de aaneensluiting van verschillende gevels, onder meer vernieuwd in jaren 1920: drie traveeën in baksteenparement met gecementeerde plint; twee traveeën in cementering met imitatievoegwerk; twee traveeën in oudere baksteenbouw (restant brouwerijgebouw). Rechte muuropeningen onder betonnen lateien; doorlopende geschilderde houten kroonlijst. De haakse vleugel (voormalige brouwerij) in verankerde witgekalkte baksteen met gecementeerde plint omvat drie woonhuistraveeën aansluitend op stalgedeelte met ijzeren schuifpoort en kleine rechte stalvensters, ter vervanging van kleine getoogde venstertjes met roedeverdeling, zie oude postkaart.

• Heemkundige Kring De Roede van Tielt, Fototheek.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kanegem, 1848/8, 1856/1, 1888/6, 1898/1, 1905/15, 1915/4, 1919/2, 1921-'22/7.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter