Beschrijving

Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen, waarvan de schuur mogelijk opklimt tot het midden van de 18de eeuw, zie voorkomen op landboek Kanegem (1762). Volgens kadaster wordt in 1929 het oude woonhuis afgebroken en daarnaast een nieuwe woning gebouwd.

Erftoegang tussen het boerenhuis en de schuur, via een ijzeren hek met vernieuwde bakstenen pijlers, tot een vernieuwd erf bestaande uit losse verharding en gazon. Het boerenhuis met voortuintje is afgesloten van de straat door een nieuw muurtje met bakstenen pijlers en ijzeren hekwerk. Eenlagig dubbelhuis in verankerde baksteenbouw van vijf traveeën onder mansardedak (nok evenwijdig met straat, geglazuurde mechanische pannen). Drie houten dakvensters met voluutvormige consoles ter ondersteuning van daklijst. Lijstgevel in gele baksteen met getrapt fries, onder houten gootlijst; natuurstenen plint. Getoogde muuropeningen met vernieuwd houtwerk; natuurstenen onderdorpels.

Ten zuiden parallel langs de straat staat een lang schuurvolume in verankerde baksteen onder schilddak (deels Vlaamse pannen, deels golfplaten); straatgevel met uitbouw onder lessenaarsdak en dubbele rij korte asemgaten, centrale korfboogvormige doorrit met bewaarde poort, gedichte openingen en later ingebrachte stalvensters. Ten westen parallel met het boerenhuis en de schuur staat een vernieuwd bijgebouw, uitgebreid met garages.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kanegem, 1929/2.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter