Hoevegebouwen

Beschrijving

Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen, in kern vermoedelijk teruggaand tot de 18de eeuw, confer geen weergave op een schetsmatige kaart van de parochie Kanegem (rond 1600); twee langwerpige volumes aangeduid in landboek Kanegem, kaart 10de kanton (1762). Volgens kadaster wordt het boerenhuis in 1876 gedeeltelijk heropgebouwd en verlengd aan oostzijde. In 1886, volgens registratie bij kadaster in 1888, wordt de schuur vernieuwd door gehele of gedeeltelijke vervanging van een bestaand volume. Vermelding van toponiem: "Meulebosch".

Toegang via zuidelijke erfoprit en bakstenen toegangspijlers tot een onverhard en deels begraasd erf met boerenhuis en stal aan noord- en schuur/stal aan zuidzijde. Boerenhuis in verankerde baksteen van zes traveeën met oostelijk stalgedeelte onder zadeldak (nok haaks op de erfoprit, Vlaamse pannen). Gecementeerde plint, getoogde muuropeningen, vernieuwd schrijnwerk, witte luiken, natuurstenen onderdorpels; vernieuwde stalvensters.

Ten noordwesten van het boerenhuis staat een klein wagenhuis onder schilddak (nok haaks op boerenhuis, mechanische pannen).

Schuur in verankerde baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen. Sterk verbouwd voor stalfunctie: onder meer (deels) gedichte poort- en deuropeningen, nieuw ingebrachte stalvensters onder betonnen latei, vernieuwde westgevel met jaarsteen "1886". Getoogde deuropeningen; bewaarde poortdoorrit, aan erfzijde tussen bakstenen pilasters, aan straatzijde onder (nieuwe) verhoogde dakoverstek. Aan noordzijde van de stal/schuur een voormalige betonnen mestvaalt.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kanegem, 1876/7, 1888/2.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter