• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Leegstaande hoeve

Beschrijving

Leegstaande hoeve, in geschiedenis minstens teruggaand tot het midden van de 18de eeuw. Nieuw woonhuis gebouwd aan westzijde.
In 1762 komen twee parallelle langwerpige volumes voor, haaks op de straat georiënteerd, zie het landboek van Kanegem, kaart 10de kanton (1762). Circa 1830 komen het boerenhuis, de stal/ schuur en een bakhuis voor. Volgens kadaster wordt het boerenhuis circa 1913 aan westzijde vergroot en vermoedelijk grondig verbouwd. Later wordt het landgebouw aan westzijde verlengd. Het bakhuis ten westen verdwijnt, en wordt dichterbij het erf heropgebouwd.

Erf bestaande uit gazon, plantsoenen en losse verharding, afgescheiden door een meidoornhaag en toegankelijk aan zuidwestzijde via een ijzeren hek tussen betonnen pijlers met uitgespaarde nis, vanwaar een erfoprit naar de straat leidt. Aan noordzijde van het erf staat een witgekalkt bakstenen boerenhuis met gepekte plint onder zadeldak in Vlaamse pannen. Getoogde deuropening, rechte venster- en deuropeningen onder betonnen lateien, beluikt, vernieuwd schrijnwerk. Aanbouwen aan beide zijden onder lessenaarsdak. Parallel aan zuidzijde staat een stal/ schuurvolume, deels ingestort aan oostzijde, met voormalige mestvaalt aan noordzijde. Bakstenen volume onder zadeldak in Vlaamse pannen, rechte poortopening onder houten latei, getoogde stalvensters en -deur, bewaard houtwerk. Bij de erfoprit ten zuidwesten ligt een verbouwd bakhuisje, in witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint onder zadeldak in Vlaamse pannen, rechte openingen onder betonnen lateien.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kanegem, 1915/2.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter