Eenlaagse hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eenlaagse hoeve

Beschrijving

Eenlaagse hoeve, haaks ten opzichte van de weg gelegen, langgerekt volume, waarschijnlijk daterend uit 1736, zie datering op balk. Aangeduid op het landboek van Kanegem, kaart 12de kanton (1762) en de Ferrariskaart (1770-1778). Mogelijk gebruikt als boerenarbeidershuizen, horend bij zuidelijker gelegen hoeve (zie Flessestraat). In 1830 bestaat het hoevetje uit drie aparte kleine woonsten. In 1905 zijn deze eigendom van de kinderen Van Maele, er wordt een verlenging aan westzijde geregistreerd, het woonhuis wordt teruggebracht tot twee woningen. Ten oosten verschijnt een bakhuis en ten zuiden wordt het schuurtje opgericht. De veranderingen dateren reeds van een 40-tal jaar voor registratie. Het atelier aan westzijde dateert deels uit 1926, deels uit 1959. In 1959 worden de aparte wooneenheden samengevoegd.

Woonstalhuis in verankerde witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint onder zadeldak in Vlaamse pannen met spreeuwenpotten. Lichte overkraging op kardoezen. Muuropeningen onder houten lateien. Vensters met 20ste-eeuws schrijnwerk, betegelde onderdorpels, groengeschilderde luiken en deurtjes. Meest oostelijke deuropening getoogd, toegang gevend tot het stalgedeelte. Datering in balk: "1736". Aan zuidzijde staat een klein 19de-eeuws schuurtje in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen, met getoogde deuropening. Aan oostzijde liggen ateliers in het verlengde van het woonhuis, met muuropeningen onder ijzeren of betonnen lateien.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kanegem, 1905/23, 1946/6, 1959/12.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter