erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID: 8715   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8715

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Semi-gesloten hoeve met gekasseid erf. Aan de straatkant, links, in het verlengde van het boerenhuis, inrijpoort met houten latei, 1801, gedateerd op een balk. Eenlaags boerenhuis van het dubbelhuistype, oorspronkelijk met vier traveeën. Onder gebogen zadeldak op sierlijke daklijstbalkjes, uit 18de eeuw, uitgebreid met twee traveeën en hierdoor aansluitend bij de poort. Verankerde baksteenbouw met cementdecor uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Erfgevel met rechthoekige vensters en deur in vlakke gecementeerde omlijsting. Lekdrempels verbonden door cordons. Aan de straatkant, sierankers, rechthoekige vensters met gecementeerde hoekblokken, arduinen lekdrempels. Segmentboogdeurtje in vlakke omlijsting met bekronend druiplijstje. Linker zijpuntgevel met aandak op schouderstuk.

Haakse éénlaagse stalvleugel ten zuidwesten onder zadeldak; rechthoekig deurtje met zandstenen lijst met kwarthol profiel uitlopend op ezelsoren.

Tegenover het woonhuis, dwarsschuur onder zadeldak tussen aandaken met vlechtingen, van 1804, volgens eigenaar. Rechts van de inrijpoort, woonhuis van 1934, volgens eigenaar. Verdere onbelangrijke aanhorigheden.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8715 (Geraadpleegd op 13-07-2020)