erfgoedobject

Kasseiweg Kanegem-Aarsele

landschappelijk element
ID
87150
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87150

Juridische gevolgen

Beschrijving

Landelijke verbindingsweg tussen de dorpskernen van Kanegem en Aarsele. Ca. 2 km lange rechte weg, die de vallei van de Neringbeek doorsnijdt, op grondgebied van Kanegem en Aarsele, in de Aarseelse dorpskern doorlopend in een stuk van de Jules Van Ooststraat.

Historiek
Een ouder traject dat Kanegem met Aarsele verbond liep in een aanzienlijke omweg langs de huidige Aarselekapellestraat en Oude Gentweg (cf. Aarsele). In 1856 wordt een kortere verbinding aangelegd, gr.m. op het tracé van een 18de-eeuwse voetweg: de "Aerseelevoetweg", die wordt rechtgetrokken, verbreed en verhard met rechthoekige porfieren straatstenen uit Quenast. De plannen worden opgemaakt door P.C. Popp, conducteur van Bruggen en Wegen. De kasseiweg maakt deel uit van een groter traject over verschillende dorpen: de steenweg van Ruiselede naar Wakken. Kort na de aanleg wordt door de "Besturende Commissie van de steenweg van Ruysselede naar Wacken" barrierrechten geheven op de nieuwe verbindingsweg. Deze worden in de jaren 1870 afgeschaft, en de onderhoudslast overgedragen op het lokaal bestuur. In 1890-1891 ondergaat de weg herstellingen. In 1921-1923 wordt de weg hersteld na oorlogsschade.

Beschrijving.
Kasseiweg van ca. 2 km lang, met aflopende bermen en langsgrachten, omzoomd met boompjes; wegzate in tonrondte aangelegd; aan westzijde voorzien van geasfalteerde strook voor fietsers, op vroegere 'zomerweg' (verbrede berm bij droog weer geschikt voor fietser, paard, kar). Wegdek opgebouwd uit rechthoekige porfieren formaatstenen in halfsteensverband met opsluiting d.m.v. verbandstenen en de grote 'Zweedse' porfierkei als boordsteen. De halfdoorlatende verharding is specifiek voor het doorsnijden van valleigebied.

 

  • Archief R-0 West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed, Archiefnummers W/01636 en DW002117.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Aarsele, 1857/2.
  • BRAET A. 2005: Aarsele, in: HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 56.
  •  DE BRABANDERE R., Kanegem, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 56.

Bron     : Callaert G. & Santy P. met medewerking van Boone B., Devooght K. & Moeykens S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Santy, Pieter
Datum  : 2007


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kasseiweg Kanegem-Aarsele [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87150 (Geraadpleegd op 02-03-2021)