Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.
Heilig Hartkapel of "kapel Van Maele", gelegen op de hoek met de Flessestraat, omringd door heesters en afgescheiden van de openbare weg door stukken autoband. De kapel dateert uit het midden van de 19de eeuw, volgens De Flou voorkomend in Atlas der Buurtwegen (1846) als "Van Maele's kapelleken" maar nog niet op kaart weergegeven, op de Atlas Van der Maelen (circa 1850) aangeduid en verkeerdelijk vermeld als "Van Moelens Kapelleken". Volgens Degrande door ene Vandeweghe opgericht uit dankbaarheid voor priesterroeping van zijn zoon. In 1905 geregistreerd bij kadaster, maar met vermelding: meer dan 50 jaar tevoren gebouwd, eigendom van landbouwersfamilie Van Maele (zie nummer 10).
Kapel in donkerrode baksteen, met gebruik van lichtere baksteen voor de voorgevel, onder half schilddak (nok diagonaal ten opzichte van de twee wegen, zwarte geglazuurde mechanische pannen). Gebruik van natuursteen voor de plint, onderdorpel, schouderstukken, dekstenen en het bekronend kruis. Spitsboogvormige toegang met vernieuwde beglaasde houten deur met traliewerk en verdeeld bovenlicht, waarboven een oculus die recent is opgevuld met een witstenen medaillon met kruis.
Interieur. Gepleisterd tongewelf met omlopende kroonlijst, in de hoeken ondersteund door consoles met diamantkopmotief. Lichtblauw geschilderd plafond, beigebruin geschilderde wanden, sporen van onderliggende muurafwerking met rode imitatievoeg en sjablonering in bloemmotief. Cementtegelvloertje met stermotieven. Houten altaar met vierpas, afgeschermd door ijzeren altaarhek. Beeld Heilig Hart van Jezus, signering "J. CLAEYS / KANEGEM".
DEGRANDE V. s.d.: Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Kanegem, s.l., nummer 3.
Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
De kapel raakte in een bouwvallige toestand en werd in 2021 volledig heropgebouwd. Hierbij werden enkele elementen van de historische kapel gerecupereerd, waaronder het witstenen medaillon met kruis in de geveltop en het Heilig Hartbeeld in het interieur.
VAN HOUTTE T. 2021: Koppel bouwt met veel helpende handen bouwvallige kapel weer op: “Kregen het niet over ons hart ze verder te laten verloederen” [online], https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210716_94734325 (geraadpleegd op 19 juli 2021).