Burgerhuis met bijgebouw

Beschrijving

Burgerwoning met bijgebouw, gelegen ten noordoosten van het dorpsplein, iets achteruitgelegen van de straat, met voortuintje en ommuurde achtertuin.

Woonhuis teruggaand tot vóór 1830, zie primitief plan. Bijgebouw uit de periode 1830-1846, zie voorkomen op de Atlas der Buurtwegen (1846). Naastgelegen landweg aangeduid als "Ruysseledevoetweg". Het woonhuis wordt volgens kadaster gedeeltelijk herbouwd in 1940 door drukker Maurits Vande Voorde.

Dubbelhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat, zwarte Vlaamse pannen) met vernieuwde lijstgevel in gele baksteen (1940) van vijf traveeën. Rechte muuropeningen in gecementeerde omlijstingen met getande lateien, natuurstenen onderdorpels, gecementeerde plint. Vernieuwd schrijnwerk. Landgebouw onder schilddak (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen) en aansluitende tuinmuur in witgekalkte baksteen met gepekte plint. Serre aangebouwd aan zuidzijde landgebouw. Toegang tot tuin via voetweg aan oostzijde en ijzeren hek.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kanegem, 1940/2.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter