Arbeiderswoning

Beschrijving

Huizenrij van drie arbeiderswoningen, gelegen aan noordzijde langsheen de weg. Gebouwd in drie fasen: centrale huis (nummer 25) volgens kadaster opgericht circa 1902, huis aan westzijde (nummer 23) circa 1904, huis aan oostzijde (nummer 27) circa 1908. Kanegems brouwer Camiel Van Houtte wordt eigenaar van de drie huizen. Nummer 27 heden in gebruik als KLJ-lokaal.

Eenlagige woonhuizen van vier + drie + vier traveeën in verankerde donkerrode baksteenbouw met dubbel baksteenfries deels onder gootlijst, op trapeziumvormig grondplan, onder zadeldak in Vlaamse pannen. Witgeschilderde gecementeerde plint, verzonken muurvelden waarin getoogde vensteropeningen met natuurstenen onderdorpels. Bewaard houtwerk bij nummer 23 (T-ramen met verdeeld bovenlicht en geprofileerd kalf); smalle korfboogpoort (nummer 23), poort onder ijzeren latei (nummer 27). Bij elk volume aparte achteraanbouwen, voornamelijk stalletjes en berghokken.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Mutatieschetsen Kanegem (207), 1902/1, 1904/5, 1908/5.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter

Aanvullende informatie

Van het oorspronkelijke ensemble van arbeiderswoningen (nummers 23-27) is enkel het oostelijk pand, nummer 27, bewaard.