Herberg en smidse

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg en smidse

Beschrijving

Voormalige herberg en smidse, gelegen aan noordzijde van het kruispunt met de Haantjesstraat. Aangeduid op de Atlas Buurtwegen (1846) als "Le Coq cabaret". Huidige functie als tuin- en landbouwcentrum AVEVE.

Op een oudere hoevesite bestaande uit een boerenhuis en twee landgebouwen (zie landboek Kanegem, kaart 8ste kanton, 1762), wordt circa 1836 volgens kadaster een nieuw huis gebouwd langsheen de straat, het oude boerenhuis wordt afgebroken. Vermelding "Haentjenshouck". Circa 1863 worden volgens kadaster de twee resterende landgebouwen afgebroken; het noordelijke bijgebouwtje wordt opgericht, alsook een bijgebouw ten oosten in gebruik als smidse (heden geheel verbouwd).

Eenlaags bakstenen woonhuis van zes traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met straat, zwarte Vlaamse pannen). Nieuwe gootlijst, nieuwe baksteen stoep. Licht getoogde muuropeningen, vernieuwd schrijnwerk en luiken, natuurstenen onderdorpels. Voordeur toegankelijk via natuurstenen trap met twee treden. Drie oculi in westelijke zijgevel, in geveltop dichtgemaakt. Haakse achteraanbouw deels vernieuwd. Nieuwe bedrijfsgebouwen ten noorden en oosten.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kanegem, 1836/5, 1863/1.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter