• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Windmolen Artemeersmolen: omgeving

Beschrijving

Hoeve, gelegen aan zuidzijde van de straat. Boerenhuis minimum teruggaand tot het midden van de 18de eeuw, confer landboek van Kanegem, kaart 4de kanton (1762). Circa 1880 wordt volgens kadaster de vroegere schuur ten zuiden afgebroken en vervangen door een nieuw exemplaar parallel met het boerenhuis, ten zuiden daarvan verscheen een bakhuis (verdwenen). Vermelding "Ramhoek". Het boerenhuis wordt vermoedelijk op het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw gerenoveerd en uitgebreid met behoud van oudere kern. Tijdens het interbellum wordt een stal bijgebouwd.

Begraasd erf met boomgaard, met aan oostzijde een eenlaags bakstenen boerenhuis van zeven ongelijke traveeën met siercementering in voegwerkimitatie, onder zadeldak (nok haaks op straat, mechanische pannen). Bruingeschilderde kroonlijst op klossen; rechte vensteropeningen onder ijzeren lateien, natuurstenen onderdorpels, bewaard houtwerk (geprofileerde T-ramen); lagere getoogde deur. Zuidgevel met houten schuifkozijntje. Noordelijke en zuidelijke aanbouwen onder lessenaarsdak in Vlaamse pannen met rechthoekige groengeschilderde houten deurtjes. Latere uitbreiding aan oostzijde aangebouwd onder een parallel zadeldak (20ste eeuw).

Parallel aan westzijde staat een 19de-eeuwse schuur in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen. Onleesbare jaarsteen in zijgevel; rechthoekige staldeuren en -vensters, metalen schuifpoort en bewaarde grote poort met klinket, laadluik-dakvenster. Groengeschilderd houtwerk, roodgeschilderde lateien.

Ten zuiden van het boerenhuis bevindt zich een haakse stal in baksteenbouw onder pannen zadeldak (20ste eeuws). Rechthoekige muuropeningen, vier mijtervormige nissen in westgevel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Mutatieschetsen Kanegem, 1880/3.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter