Sierenskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sierenskapel

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Windmolen Artemeersmolen: omgeving

Beschrijving

"Sierenskapel" of "Mietje Dewulfs kapelleke". Onze-Lieve-Vrouwkapel gelegen aan zuidzijde van de Oosthoekstraat, tegenover de Eeckhoutmolenvoetweg. Volgens kadaster opgetrokken in 1888 door familie Dewulf, landbouwers te Kanegem. Vermelding: "Ramshoek".

Veldkapel in rode baksteenbouw met sierankers onder pannen zadeldak (nok haaks op straat, zwarte Vlaamse pannen), bekronend ijzeren kruis verdwenen. Plint en dekstenen in natuursteen. Zijgevels met muizentandlijst en cirkelvormige venstertjes waarin gekleurde glas-in-loodraampjes met bloemmotief. Mijtervormige deuropening tussen licht vooruitspringende lisenen, waarin een dubbele houten deur met kleine ruitvormige openingen.

Interieur. Gepleisterd en lichtblauw geschilderd tongewelf met kroonlijst in rondstaafprofiel, beigegeschilderde wanden met grijze voegimitatie. Gemetseld altaar, afgesloten met een ijzeren altaarhek met Mariamonogram; beelden Onze-Lieve-Vrouw, Heilige Jozef met kind, Heilige Antonius met kind. Zijwanden voorzien van figuratieve consoles waarop beelden Heilig Hart en Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Mutatieschetsen Kanegem, 1889/13.
  • CAFMEYER M. 1975: Ik kom van Kanegem, Jaarboek Bond van de Westvlaamse Volkskundigen 1, 133.
  • DEGRANDE V. s.d.: Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Kanegem, s.l., nummer 9.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter