Klein Viggezele

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Klein Viggezele

Beschrijving

Hoeve "Klein Viggezele" of "Cleen Goet te Vigghesele", verkeerdelijk "Den Ouden Wal" geheten. Laureaat van verscheidene bebloemingsprijzen. Huidige functie als bloemen- en plantencentrum met kweekserres en verkoopruimte aan andere zijde van Axpoelmolenstraat. Oudere hoevesite minimaal teruggaand tot het einde van de 17de eeuw, zie een schetsmatige kaart van de parochie Kanegem (circa 1600), in het midden van de 18de eeuw weergegeven met het boerenhuis binnen een vierkante omwalling ten westen van twee landgebouwen, zie landboek Kanegem, kaart 12de kanton (1762). Vóór 1830 wordt het omwalde boerenhuis vervangen door een nieuw woonhuis ten noorden. Het geheel wordt ingrijpend gewijzigd circa 1888, bij kadaster pas geregistreerd in 1908. Het bestaande woonhuis met stal wordt uitgebreid met een oostelijk stuk onder hogere nok. Aan zuidzijde wordt een schurencomplex op L-vormig grondplan gebouwd, vermoedelijk met incorporatie van een ouder schuurvolume langsheen de Axpoelmolenstraat. In 1961-1962 wordt een nieuw woonhuis gebouwd en het bestaande boerenhuis veranderd in landgebouw, omgevormd tot feestzaal en receptieruimte. Een oud bakhuisje wordt afgebroken.

Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen rondom een erf ingericht als siertuin met verschillende borders, plantsoenen en perkjes met een veelheid aan plantensoorten. Aan noordzijde staat het voormalige boerenhuis met stal onder lagere nok in het verlengde (zadeldaken in Vlaamse pannen, nok evenwijdig met steenweg), sterk gerenoveerd en omgevormd tot feestzaal en ontmoetingscentrum, quasi volledig begroeid met klimplanten. Ten zuiden ligt een bakstenen schuur op L-vormig grondplan (zadeldaken in Vlaamse pannen), de vleugel haaks op de Axpoelmolenstraat is in de oostelijke zijgevel gedateerd in baksteenmetselwerk: "1888". De vleugel langsheen de straat is gebouwd onder lagere nok. Diverse X- en I- ankers, korfboogpoort, getoogd laadluik. Aan oostzijde staat een woonhuis uit de periode 1961-62.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kanegem, 1909/5, 1961/10.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter