Heilige Antoniuskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilige Antoniuskapel

Beschrijving

Heilige Antoniuskapel. Opgetrokken in 1869 door landbouwer Jan De Zutter - Van Overbeke. Ingebed tussen naastgelegen bijgebouwtjes en aangebouwd tegen de woning Oliepotstraat nummer 1.

Opgebouwd in rode baksteen onder zadeldak in mechanische pannen. Houten beglaasde deur met invloed van art nouveau, in een rondboogvormige deuropening gevormd door vooruitspringende pilasters en baksteenomlijsting, waarboven een kruis in metselwerk. Gepleisterd tongewelfje, gemetseld altaar op houten sokkel. Opschrift op banderol: "WIE NAAR GROTE WONDREN TRACHT / STEUN OP ST-ANTONIUS MACHT." Cementtegelvloertje met bloemmotieven. Beelden Heilige Antonius Abt, Heilige Rochus, Heilige Aloïs.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kanegem, 1877/1.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Kanegem, s.l., s.d., nr. 11.