• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Dorpswoning, gelegen op de hoek met de Espestraat. Volgens kadaster opgericht in 1904 door schoenmaker - veldwachter Modest Verbiest. Schuurtje aan oostzijde minimaal teruggaand tot 1830, confer primitief kadasterplan.
Hoekpand van één bouwlaag in verankerde baksteenbouw, deels onder mansarde-, deels onder zadeldak in mechanische pannen (nok voornamelijk parallel met Sint-Bavostraat), twee traveeën langsheen de St.-Bavostraat, een afgeschuinde hoektravee en een travee langsheen de Espestraat. De zijde langs de Sint-Bavostraat getypeerd door een geprofileerde kroonlijst met getrapt tandfries. Getoogde muuropeningen, omlopende bakstenen druiplijst, natuurstenen dorpels, bewaard houten schrijnwerk (T-ramen). Vervallen schuurtje aan oostzijde in witgekalkte baksteen onder zadeldak in Vlaamse pannen (nok schuin ten opzichte van straat). Voorkomend op oude postkaart, quasi onveranderd.

• Heemkundige Kring Roede van Tielt, Fototheek.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kanegem, 1904/2.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter

Het schuurtje aan oostzijde is gesloopt.

• Informatie meegedeeld door Stad Tielt (22 augustus 2022).
  • Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto's 2009-2012, Sint-Bavostraat 13 Tielt [online], http://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 8 september 2022).