Historische hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Historische hoeve

Beschrijving

Historische hoeve, opklimmend tot circa 1600, met schuur vermoedelijk opklimmend tot het midden van de 18de eeuw. Zie voorkomen op de schetsmatige kaart van de parochie Kanegem (circa 1600), met vermelding van eigenaar of pachter: "Jaecques Van Hamme". Aan oostzijde wordt een tweede hoeve afgebeeld (verdwenen in het derde kwart van de 18de eeuw), met restanten van een walgracht aan zuidzijde. Reeds in het midden van de 18de eeuw wordt het boerenhuis op de huidige plaats afgebeeld, met een langwerpig landgebouw ten zuiden, zie landboek van Kanegem, kaart 9de kanton (1762). In de 19de eeuw liggen ten oosten en zuiden van de hoeve landarbeidershuisjes (heden verdwenen). In 1890 worden de stal en het wagenhuis vernieuwd, verbouwd of uitgebreid. In 1896 wordt volgens kadaster het bakhuis gebouwd ten oosten.

Hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen rondom een deels verhard erf met restanten van een boomgaard. Ten noorden aan straatzijde ligt een eenlagig verankerd witgekalkt boerenhuis met grijsgeschilderde plint, onder zadeldak (zwart geglazuurde mechanische pannen, nok evenwijdig met straat). Hoge erfgevel van zeven ongelijke traveeën onder gootlijst, westelijke aanbouw onder lagere nok, noordelijke aanbouw onder lessenaarsdak. Rechthoekige beluikte vensteropeningen waarin vernieuwd houten schrijnwerk naar oud model (T-ramen met grote roedeverdeling), bakstenen onderdorpels. Lagere korfboogvormige deur. Aan zuidzijde bakstenen schuur- en stalvolume onder overkragend zadeldak (nok parallel met boerenhuis, Vlaamse pannen). Oostelijk stuk (schuur) onder hogere nok, centrale schuurpoort onder verhoogde dakoverstek. Westelijk stuk (stal) met gewijzigde muuropeningen en wagenhuis, deels beplankt met twee gedichte inritten. Westelijke zijgevel met rondboognis waarboven jaarsteen "1890" in ruitvormig metselteken. Betonnen mestvaalt aan noordzijde van de stal. Bakhuisje onder zadeldak in Vlaamse pannen, met ovenhuisje onder lagere nok.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kanegem, 1912/14.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter