Onze-Lieve-Vrouwkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwkapel

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwkapel, gelegen aan zuidzijde van de graswegel Tieltvoetweg, ter hoogte van de zuidoostelijke hoek van hoeve Kantestraat nummer 5. Volgens schriftelijke bronnen gebouwd na de Eerste Wereldoorlog door de hoevebewoners als dank voor bescherming. Volgens kadaster echter ouder, afgebeeld op een mutatieschets uit 1905, maar volgens de mutatiestaat gebouwd circa 1862, vermoedelijk in opdracht van landbouwer Joannes Van Overbeke. Gerestaureerd in 1996, met herschildering van het interieur en hervoegen van het metselwerk. Opnieuw gerestaureerd in 2004, binnen het PDPO-dossier "De identiteit van de Tieltse regio", in het kader van projecten Plattelandsontwikkeling.

Smalle bakstenen kapel onder zadeldak met aandaken (nok loodrecht op straat, zwarte mechanische pannen), gecementeerde plint. Rondboogvenstertjes met fraaie kruisvormige deels gekleurde beglazing en betegelde onderdorpels. Bakstenen stoepje. Spitsboogvormige toegang afgesloten met ijzeren hek. Oculus. Bekroond met betonnen kruis.

Interieur. Cementtegelvloertje. Gemetseld altaar met marmeren blad, beelden Onze-Lieve-Vrouw en Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Gepleisterd en beschilderd spits tongewelf, met blauwe wanden en wit gewelf. Sjabloonmotieven.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kanegem, 1905/36.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Kanegem, s.l., s.d., nr. 12.