erfgoedobject

Goet te Keuckelaere

bouwkundig element
ID
87181
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87181

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Goet te Keuckelaere
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Goet te Keuckelaere
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Historische hoeve "Goet te Keuckelaere" of "'t Cleen Goet van Sint Baefs". Opschrift op houten naambord: "Keuckelaerenhof". Gelegen binnen dorpsgezicht "Omgeving van de Artemeersmolen".

Het "Goet te Keuckelaere" is een van de vermoedelijke 'mansi' van Sint Baafs in 967 maar komt niet op de huidige plaats voor op een schetsmatige kaart van de parochie Kanegem (circa 1600). Wel wordt een hoeve afgebeeld iets meer ten westen, ter hoogte van nummer 3. Boerenhuis in kern minimaal teruggaand tot het midden van de 18de eeuw, zie hoeve bestaande uit twee parallelle volumes ten zuiden van de straat, landboek Kanegem, kaart 4de kanton (1762). Volgens kadaster wordt circa 1910 het boerenhuis vergroot aan westzijde en ten noorden de zomerkeuken gebouwd. Op de plaats van de huidige schuur verschijnt een klein langwerpig gebouw. In 1914 wordt de oude schuur ten zuiden van het erf afgebroken en ten westen een nieuwe schuur gebouwd, op de plaats van het kleine gebouw. Vermelding op mutatieschets: "Groene Straat".

Hoeve met losstaande bestanddelen, boerenhuis en schuur in L-vormige constellatie aan noord- en westzijde van het erf, deels in losse verharding. Baksteenbouw onder zadeldaken. Witgekalkt boerenhuis met gepekte plint. Erfgevel van vijf traveeën onder licht overkragend zadeldak (nok parallel met straat, mechanische pannen). Getoogde vensteropeningen waarin nieuw schrijnwerk, nieuwe luiken. Lagere rechthoekige deuropening. Aan weerszijden aanbouw onder lessenaarsdak, waarin vermoedelijk aardappelkelder en voormalige stalletjes. Deels vernieuwde muuropeningen noordzijde. Ten noorden haaks op het boerenhuis staat een zomerkeukentje, onder zadeldak in Vlaamse pannen.

De schuur aan westzijde van het erf draagt een jaartalsteen in de noordelijke zijgevel: "1914". Langwerpig verankerd bakstenen volume onder overkragend zadeldak (nok haaks op straat, mechanische pannen), aan erfzijde doorbroken met twee laaddeuren onder zadeldakjes met windbord. Korfboogvormige poorten met bewaard houtwerk en getoogde staldeuren met behouden halve deurtjes, vernieuwde muuropeningen voor stalvensters, deels gedicht wagenhuis onder ijzeren latei aan zuidzijde. Latere aanbouwen aan zuid- en westzijde.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kanegem, 1912/8.
  • DE BRABANDERE R., De Kathedraal van te Lande, Tielt, 1990, p. 15.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Goet te Keuckelaere [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87181 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.