Burgerhuis uit het interbellum

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Interbellumwoning

Beschrijving

Interbellumwoning in omhaagd voortuintje afgescheiden door bakstenen muurtje. In het eerste kwart van de 20ste eeuw ligt een samenstel van twee kleine woningen achteruitgelegen ten opzichte van de weg, met een bijhorend landgebouw aan zuidzijde. In 1933 wordt op initiatief van de weduwe en kinderen van landbouwer Romaan De Brabandere het landgebouw afgebroken en op dezelfde plaats een nieuw woonhuis gebouwd. De huizen aan noordzijde worden afgebroken en op dezelfde plaats worden bijgebouwen opgetrokken.

Vrijstaand volume in gele baksteenbouw onder schilddak in zwarte geglazuurde pannen. Centraal inkomportaal onder luifel met houten kroonlijst gesteund door een ranke bakstenen pijler, samen met de erkertravee rechts afgewerkt in contrasterende lichtrode baksteen.
Geprofileerde houten kroonlijst, natuurstenen plint. Rechthoekige muuropeningen onder betonnen lateien, natuurstenen onderdorpels. Houtwerk gedeeltelijk vernieuwd. De boven- en zijlichten van de inkompartij en de bovenlichten van de vensters van de begane grond zijn voorzien van beglazing met roedeverdeling en gekleurd art-decogetint glas-in-lood. Betonnen latei boven de voordeur versierd met rankwerk en geometrische motieven.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Schuiferskapelle, 1933/10.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter