Interbellumwoning in omhaagd voortuintje afgescheiden door bakstenen muurtje. In het eerste kwart van de 20ste eeuw ligt een samenstel van twee kleine woningen achteruitgelegen ten opzichte van de weg, met een bijhorend landgebouw aan zuidzijde. In 1933 wordt op initiatief van de weduwe en kinderen van landbouwer Romaan De Brabandere het landgebouw afgebroken en op dezelfde plaats een nieuw woonhuis gebouwd. De huizen aan noordzijde worden afgebroken en op dezelfde plaats worden bijgebouwen opgetrokken.
Vrijstaand volume in gele baksteenbouw onder schilddak in zwarte geglazuurde pannen. Centraal inkomportaal onder luifel met houten kroonlijst gesteund door een ranke bakstenen pijler, samen met de erkertravee rechts afgewerkt in contrasterende lichtrode baksteen. Geprofileerde houten kroonlijst, natuurstenen plint. Rechthoekige muuropeningen onder betonnen lateien, natuurstenen onderdorpels. Houtwerk gedeeltelijk vernieuwd. De boven- en zijlichten van de inkompartij en de bovenlichten van de vensters van de begane grond zijn voorzien van beglazing met roedeverdeling en gekleurd art-decogetint glas-in-lood. Betonnen latei boven de voordeur versierd met rankwerk en geometrische motieven.
Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.