Braekeveldskapelletje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Braekeveldskapelletje

Beschrijving

"Braekeveldskapelletje", "Clerckskapel" of Onze-Lieve-Vrouw van Salettekapel. Gelegen op de grens met Ruiselede, nabij hoeve nummer 65, op de zuidoostelijke hoek van het kruispunt.

Zogenoemd naar de eigenaars van de nabijgelegen hoeve nummer 65. Het toponiem "Vrouwenboom" wordt al in 1644 vermeld op de scheiding tussen Ruiselede en Tielt, waar momenteel de kapel staat. Het landboek van 1645 vermeldt "het vrouwenboomstuck". Vermoedelijk staat in de 17de eeuw op het kruispunt een boom met boomkapel waarin een Onze-Lieve-Vrouwebeeld.

Op een figuratieve kaart uit 1787 van de hand van Philippus Johannes Lemaieur, gezworen landmeter van de kasselrij van Kortrijk, wordt op het kruispunt een kapel afgebeeld op vierkant grondplan, geflankeerd door drie bomen (zie nummer 65 en inleiding). De kapel wordt niet weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), maar wel opnieuw op dezelfde plaats aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1847). Volgens literatuur wordt de huidige kapel in 1861 in opdracht van de familie Gilliaert gebouwd, aanvankelijk in het midden van de driesprong staande. De kapel is op initiatief van de Padre Piogebedsgroep gerestaureerd in 2004.

Neoclassicistische veldkapel in donkerrode baksteenbouw onder licht geknikt zadeldak (nok haaks op straat, leien), bekroond met een smeedijzeren kruis. Gecementeerde plint, baksteenmetselwerk met uitgewerkte penanten, rondbogige deur- en vensteropeningen en blinde nis in achtergevel, met toepassing van lichtrode baksteen voor de omlijstingen, waarbij deur en nis worden voorzien van een bekronend kruis in baksteenmetselwerk. Ook de omlopende band en het tandfries zijn uitgevoerd in lichtrode baksteen. Nieuwe houten vleugeldeur met verdeeld rondbogig bovenlicht. Volledig vernieuwd interieur, met gepleisterd tongewelf en nieuwe vloer. Voorheen met ijzeren altaarhek, waarachter een houten altaar, rustend op voluutvormige consoles (verdwenen). Centraal was de achterwand voorzien van een polychrome schildering, met banderol waarop de aanroeping: "O.L.V. VAN SALETTE B.V.O.". Na renovatie voorzien van een houten altaar met beeldengroep Onze-Lieve-Vrouw van Salette onder neogotisch houten baldakijn, beeld Heilig Hart.

• Figuratieve kaart van een hofstede te Tielt-buiten, P.J. Lemaieur, 1787 (privébezit).
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Schuiferskapelle, s.l., s.d., nr. 1.
  • ICR, Gerestaureerde Cleckskapel krijgt zegen, in Het Volk, 05 augustus 2004.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter