Boerenburgerhuis uit het interbellum

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Interbellumwoning

Beschrijving

Interbellumwoning, opgetrokken in 1928 in opdracht van landbouwer Henri Van Daele, volgens kadaster in 1931 uitgebreid met een schuurtje aan westzijde. Op het moment van inventarisatie in verwaarloosde toestand.

Eenlagig bakstenen breedhuis van vier traveeën onder mansardedak in rode geglazuurde mechanische pannen (nok parallel met straat). Afgescheiden van de straat door een voortuintje, toegankelijk via een ijzeren hek tussen betonnen pijlers. Voorgevel gekenmerkt door accentuerend gebruik van witte baksteen voor omlopende banden, bogen en muizentandfries. Houten geprofileerde kroonlijst, gecementeerde plint, natuurstenen onderdorpels. Korfboogvormige muuropeningen waarin bewaard houten schrijnwerk in slechte staat, bovenlichten met kleine roedeverdeling, ingebouwde houten rolluiken. Rechtertravee bestaande uit een centraal korfboogvenster geflankeerd door twee smalle rondboogvensters. Centraal dakvenster met trapgeveltje en gekoppelde rondboograampjes waarboven natuurstenen jaartalsteen: "1928".

Westelijke aangebouwde schuur in roodbruine baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen, met centrale poort onder ijzeren latei en venstertjes onder betonnen lateien.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Schuiferskapelle, 1929/2, 1931/3.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter

Aanvullende informatie

Er gebeurden enkele aanpassingen. Het dak, de kroonlijst en het schrijnwerk zijn vernieuwd. Het aanpalend schuurtje werd heropgebouwd. Het hek met pijlers is verdwenen.

• Informatie meegedeeld door Stad Tielt (22 augustus 2022).
  • Google Maps, Streetview, Dosseweg 20, Tielt [online] (geraadpleegd op 31 augustus 2022).
  • Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto's 2018 (zomer), Dosseweg 20, Tielt [online], http://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 31 augustus 2022).