Boerenwoning

Beschrijving

Hoeve, bestaande uit losstaande hoevegebouwen die grotendeels dateren uit 1941, gelegen op een oudere site. In de tweede helft van de 18de eeuw bestaat de hoeve uit twee parallelle volumes, confer Ferrariskaart (1770-1778). In het tweede kwart van de 19de eeuw staat het boerenhuis oost-west georiënteerd, met ten zuiden een haaks landgebouw en een bakhuisje. Rond 1941 wordt volgens kadaster in opdracht van landbouwer André Vermeire - Vanrenterghem een nieuw woonhuis gebouwd. Vermoedelijk wordt het oude boerenhuis omgevormd tot landgebouw en wordt het schuur- stalvolume heropgebouwd. Het bakhuis wordt afgebroken.

Vrijstaande bakstenen hoevegebouwen. Dubbelhuis van een bouwlaag en drie traveeën onder mansardedak in groene geglazuurde mechanische pannen (nok parallel met straat). Straatgevel in gele baksteen met gebruik van bruine baksteen voor plint en deuromlijsting. Rechthoekige muuropeningen, natuurstenen onderdorpels. Behouden schrijnwerk (schuiframen met roedeverdeling in bovenlicht), nieuwe deur met natuurstenen luifel. Op de plaats van een ouder volume staat ten westen een langgerekte noord-zuid georiënteerde schuur/stal onder overkragend zadeldak in mechanische pannen, rechthoekige muuropeningen onder witgeschilderde betonnen lateien. Vernieuwd houtwerk, onder meer schuifpoort. Gedeelte aan noordzijde met dakvensters onder verhoogde dakoverstek. Achtergelegen volume ten noorden (op de plaats van het voormalige woonhuis) ingericht als duivenhok.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Schuiferskapelle, 1941/4.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter