erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
87198
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87198

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve, bestaande uit losstaande hoevegebouwen, waarvan het boerenhuis en de stal opklimmen tot de tweede helft van de 18de eeuw. Voorkomend op de Ferrariskaart (1770-1778) als twee kleine haakse volumes. Blijft in identieke constellatie aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1830): het oost-west georiënteerde boerenhuis staat haaks op de straat; parallel met de straat ten westen van het erf staat een landgebouw, ten oosten aan straatzijde een bakhuisje. Omstreeks 1864 wordt volgens kadaster het huis verbreed aan noordzijde. Ten westen daarvan verschijnt een klein bijgebouw. Ten zuiden van het erf ligt een poel. Volgens kadaster wordt circa 1880 nog een tweede klein bijgebouw toegevoegd, het landgebouw ten westen wordt uitgebreid (vermoedelijk grotendeels vernieuwd) en een nieuwe schuur wordt opgetrokken aan de zuidzijde van het erf (gedateerd 1879). Vermelding op mutatieschetsen van het toponiem "Elsthoek", verwijzend naar een van de 17de-eeuwse prekadastrale indelingen van Tielt-buiten.

Bakstenen hoevegebouwen onder overkragende zadeldaken in Vlaamse pannen (bij schuur en stal steunend op houten kardoezen), rondom een erf in grasperken en losse verharding. Boerenhuis van zes traveeën, aan noordzijde met sleepdak in mechanische pannen. Erfgevel vermoedelijk vernieuwd in de tweede helft van de 19de eeuw. Gecementeerde plint, getoogde muuropeningen waarin vernieuwd houten schrijnwerk met luiken.

Grijsgeschilderde natuurstenen onderdorpels. Noord- en oostgevel met getraliede rechthoekige keldervenstertjes in kozijnconstructie, waarboven een kleine opkamer met dito rechthoekig venster. Oostelijke aanbouw onder lessenaarsdak. Ten oosten ligt een half ondergrondse overgroeide aardappelkelder met vlakke getoogde toegangsdeur. Ten westen van het boerenhuis bevinden zich oudere bijgebouwtjes, geïncorporeerd in een nieuwere stal en verbouwd tot garage. Aan westzijde van het erf staat de stal/ schuur met getoogde muuropeningen, onder meer een korfboogpoort (eertijds doorrit, maar aan westzijde gedicht) en kleine getoogde stalvenstertjes. Laadvenster onder haakse nok. Aan de uiteinden zitten nieuwere muuropeningen onder ijzeren lateien, onder meer gedicht. Westgevel met asemgaten en bewaarde nis.

Aan zuidzijde van het erf staat een grote dwarsschuur met centrale korfboogpoort met metalen schuifpoort (eertijds doorrit maar gedicht aan zuidzijde), geflankeerd door dubbele rijen asemgaten. Westelijk deel ingericht als wagenhuis, de beplanking en houten latei zijn recent vervangen door baksteenmetselwerk en een ijzeren latei. Interieur van wagenhuis met afgeronde hoek en mijtervormige kaarsnis aan beide zijden. Aan weerszijden aangebouwde delen onder lessenaarsdak, onder meer berging en garage. Gedateerd door jaartalsteen in oostgevel: "1879".

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Schuiferskapelle, 1864/19, 1886/8.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87198 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.