Samenstel van neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Samenstel van twee neoclassicistische burgerwoningen uit 1870.  Op het primitief kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (1847) komt een breedhuis voor, bestaande uit twee woningen, schuin ten opzichte van de rooilijn georiënteerd. Circa 1870 wordt de bestaande bebouwing in opdracht van landbouwer Petrus-Johannes Gilliaert (zie Uitweg nummer 12) afgebroken en vervangen door twee woningen langsheen de straat met een achtergelegen bijgebouw. Vermoedelijk worden de vensters op de begane grond omstreeks 1930 aangepast.

Samenstel van twee breedhuizen van telkens vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak in Vlaamse pannen. Bakstenen volume met beraapte straatgevel (heden beschilderd), voorzien van horizontale banden en lijstwerk en afgebakend door twee licht vooruitspringende hoekpenanten. Gecementeerde plint waaraan bij nummer 16 een natuurstenen sokkel is toegevoegd. Licht afgeschuinde hoektravee, zie ligging naast een voormalige voet- en karrewegel (ut infra). Getoogde muuropeningen met eenvoudige vlakke ompleistering en sluitsteen, op de begane grond vervangen door rechthoekige muuropeningen onder rechte kroonlijst. Arduinen onderdorpels. Eerste bouwlaag met behouden interbellumschrijnwerk met bovenlicht in glas in lood, tweede bouwlaag met vernieuwde invulling (kunststof). Beglaasde deur met getoogd bovenlicht, geometrisch hekwerk met OS-monogram en getande tussenlatei. Achtergevel met keldervensters, gedeeltelijk bewaard authentiek schrijnwerk en rolluikkasten. Ten oosten haaks op de straat en langsheen de vroegere wegel liggen bijgebouwen, vermoedelijk onder meer een voormalige paardenstal, in donkerrode baksteenbouw onder zadeldaken in Vlaamse pannen. Getoogde muuropeningen, jaartalsteen "1870" in geveltop.

Aan noordzijde ligt in de 19de eeuw een wegel die zich opsplitst in de "Dobbelaerswegel" naar de Biermanstraat toe en de "Veldwegel" naar de Veldstraat toe. Heden oprit in kasseien.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Schuiferskapelle, 1873/3.
  • DE GRYSE P. (red.), Tielt graag gezien, Koksijde, 2003, nr. 64.