Beschrijving

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen rondom een begraasd erf met boomgaard. In geschiedenis opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, de Ferrariskaart (1770-1778) toont drie bouwvolumes langsheen de straat gelegen, met een boomgaard aan oostzijde. In 1835 wordt een nieuw boerenhuis opgetrokken op de plaats van een ouder woonhuis (noordelijk volume met nok haaks op straat). De schuur/ stal langsheen de straat wordt vernieuwd of herbouwd in 1875. Het zuidelijke volume (heden nummer 8) is vernieuwd in het laatste kwart van de 20ste eeuw.

Bakstenen hoevegebouwen onder overkragende zadeldaken in mechanische pannen. Boerenhuis van negen traveeën, onder meer gedichte deuropening in de linkertravee. Grijsgeschilderde plint, getrapt tandfries. Getoogde muuropeningen waarin vernieuwd houten schrijnwerk met luiken. Onderdorpels in zwarte baksteentjes op hun kant. Gecementeerde noordgevel met voegwerkimitatie. Westelijke zijgevel met vlechtingen, oostelijke zijgevel met jaartalsteen "1835". Aangebouwd atelier aan oostzijde op de plaats van de vroegere aardappelkelder, betonnen lateien.

Voormalige schuur met wagenhuis, grotendeels omgevormd tot stal, overkraging steunend op kardoezen. Oorspronkelijke getoogde muuropeningen grotendeels vervangen door rechthoekige stalvensters en -deuren. Behouden asemgaten Later aangebouwd afdak aan erfzijde. Segmentbogige poortdoorrit, aan erfzijde met houten poort met klinket. Zijgevels met vlechtingen, noordelijke geveltop met rondboognis en jaartalsteen "1875". Stuk wagenhuis aan zuidzijde, met een verlaagde opening die later gedeeltelijk is dichtgemetseld, waarboven bewaarde stijlen, vermoedelijk restanten van een oorspronkelijke beplanking.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter