Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistische burgerwoning in tuin. Volgens kadaster opgetrokken in 1909 in opdracht van landbouwer Constant Vande Kerckhove - Bals uit Wingene, die er zich gaat vestigen.

Vrijstaand dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak in rode geglazuurde mechanische pannen (nok parallel met straat). Rode bakstenen gevel geritmeerd door dieper gelegen muurvelden tussen vooruitspringende penanten. Afwisselend gebruik van witte baksteen voor accentuering van ontlastingsbogen, fries en horizontale banden. Nieuwe gootlijst, gecementeerde plint. Getoogde muuropeningen waarin nieuw schrijnwerk onder ijzeren latei (I-profiel, rozetten). Natuurstenen onderdorpels. Haakse eenlagige achteraanbouw.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Schuiferskapelle, 1910/4.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter