Beschrijving

Hoeve, bestaande uit losstaande hoevegebouwen die voornamelijk dateren uit de 20ste eeuw, rond een begraasd erf met boomgaardrestant, op een oudere hoevesite die opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) worden drie evenwijdige volumes en een poel weergegeven, het boerenhuis wordt op de huidige plaats aangeduid, aan de noordzijde van het erf. In het tweede kwart van de 19de eeuw wordt ten zuidoosten een parallel schuurvolume afgebeeld, ten zuidwesten een bakhuisje, confer primitief kadasterplan (circa 1830). In 1836 wordt het boerenhuis verlengd aan westzijde tot het huidige volume. Het huis krijgt zijn huidig uitzicht vermoedelijk circa 1907 en rond 1930 wordt een westelijke travee bijgebouwd. De schuur wordt volgens kadaster haaks op het woonhuis opgetrokken in 1933, ter vervanging van het oudere schuurvolume.

Begraasd erf met restanten van een boomgaard, onder meer met notelaar, afgescheiden van de weg door een meidoornhaag. Toegankelijk via een ijzeren hek tussen natuurstenen hekpijlers. Bakstenen hoevegebouwen onder zadeldaken in mechanische pannen, in L-vormige opstelling ten noorden en oosten van het erf.

Ten noorden een langgerekt boerenhuis van negen traveeën, met oostelijke aanbouw onder lessenaarsdak. Westelijke travee is een latere toevoeging. Erfgevel gekenmerkt door een getrapt tandfries en getoogde muuropeningen waarin bewaard schrijnwerk op natuurstenen onderdorpels, met bewaarde luiken. Laag deurtje in oostelijke travee (stalletje of aardappelkelder). Nieuwe lijstgoot, waarboven een laadvenster. Noordgevel met onder meer getraliede vensteropeningen onder betonnen latei, noordelijke haakse aanbouw onder lagere nok. In het verlengde van de uitbouw ligt een bakstenen stalletje met rechte muuropeningen en nieuwer ingebrachte stalvensters. Ten zuidwesten daarbij ligt een klein bakhuisje onder zadeldak in Vlaamse pannen, met muuropening onder houten latei.

Schuur aan oostzijde van het erf, gekenmerkt door rechthoekige muuropeningen onder ijzeren lateien. Naar verluidt ligt ten noorden van de schuur een overgroeide half ondergrondse gemetselde aardappelkelder.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Tielt, 1836/22; Schuiferskapelle, 1933/5.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter