Kapel van Bakvoorde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel van Bakvoorde

Beschrijving

Zogenaamde kapel van "BAKVOORDE", gebouwd in 1940 en toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Ruste zie opschriften en jaartal in het gevelveld. De kapel werd gebouwd door het echtpaar Vanhoutte/ Geysens, bij wie tussen 1900 en 1921 19 kinderen het levenslicht zagen, zie gedenkplaat met geboorte- en sterfdata binnen onder het altaar. In 1993 werd de kapel afgestaan aan de stad Torhout. In 2005-2006 werd de kapel gerestaureerd door het Regionaal Landschap.

Roodbakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder zadeldak (blauwe mechanische pannen), voorgevel met aandak met ijzeren kruis. Spitsboogportaal waarboven jaartal en opschriften.

Interieur: imitatieschildering van rode baksteen met witte voeg, altaar met beeld Onze-Lieve-Vrouw, waarboven opschrift "VRAAG HIER OM RUSTE/ LANGS DEZEN WATERKANT/ 'T ZIJ VOOR BROERE OF ZUSTER/ HOUD MAAR ALTIJD STAND" (eenvoudige houten kader), gedenkplaat met geboorte- en sterfdata onder het altaar. Licht achterin gelegen langs de beek, toegankelijk via een ijzeren poortje. In 2004 en 2005-2006, aanplant van respectievelijk enkele lindebomen en een gevlochten beukenhaag.

• DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Torhout, s.l., s.d.
  • Restauratie van de Bakvoordekapel, in Landschapskrant, Regionaal Landschap Houtland vzw, jg. 5, nr. 8, april 2006.

Auteurs: Vanneste, Pol