erfgoedobject

Steenbakkerij Verbruggen-Damman

bouwkundig element
ID
87255
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87255
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Steenbakkerij zogenaamd "Verbruggen-Damman" met aan de Rupel een ringoven met schouw van 1928; de ovendeuren werden aangepast aan de heftrucks; de ovenzolder is bereikbaar via een loopplank en trap en een helling op de kop van de oven; als brandstof wordt stookolie gebruikt.

Aansluitend bij de oven bevinden zich enkele droogloodsen; de overige droogloodsen en de machinekamer (van 1967) liggen tussen de Steenberghoek- en de Hollebeekstraat; de kleivoorbereiding gebeurt met een kollergang, het vormen van de steen met een strengpers van het merk Händle (van 1967); het drogen verloopt volledig in open lucht. In 1982 was dit de enige steenbakkerij in de Rupelstreek met een nagenoeg onverbouwde en nog werkende ringoven.


Bron     : Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  : 1985


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Steenbakkerij Verbruggen-Damman [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87255 (Geraadpleegd op 11-05-2021)