erfgoedobject

Kasteeltje gelegen in park en bos

bouwkundig element
ID
87278
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87278

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bollestraat nr. 25. Kasteeltje gelegen in park en bos, uit de periode 1895-1906. Zogenaamde "Villa Roger" (cf. literatuur, naamgeving naar bouwheer) of "HUYS TE VELDE" cf. cartouche boven het inkomportaal. In 1895 wordt een eerste volume (zogenaamd "Lusthuis en lusttuin") gebouwd door O. Roger-Bruneel, koopman uit Oostende cf. kadastergegevens. Hierbij worden een aantal percelen tussen de Bollestraat en de spoorlijn Brugge-Kortrijk ten westen ervan verenigd en wordt een 'huis met boomgaard', reeds eigendom van de koopman, afgebroken. In 1897 en 1906 (minieme wijziging) wordt het gebouw uitgebreid door dezelfde bouwheer, cf. jaarsteen met opschrift " 'T JAER 1905" in cartouche boven de loggia aan de achterzijde.
Park en bosgebied, omheind met gemengde haag. Sierlijk houten toegangspoortje, uiterst links op het perceel, garage uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Rode baksteenbouw oplopend in tuitgevel, korfboogpoort. Park met linden (voorzijde), rode en groene beuk, paardekastanje, eik, olm, meidoorn, acacia, treurwilg bij vijver. Een afwateringsbeek loopt over het domein. Achterliggend stukje bos met onder meer oude populier en berken, typische bosplanten.
Volume van landhuis in twee bouwfasen opgetrokken. Een eerste bouwfase (ca. 1895) in rode baksteen met muizetandfriezen, gevat onder zadeldak (trapgevel) en met uitspringend vierkant hoekvolume, wordt ca. 1897 aangevuld met een groter geelbakstenen volume met banden van simili-steen, onder leien schild- en zadeldaken (klimmende dakkapellen en bij het portaalrisaliet, dakkapel onder zadeldak met uitgewerkt windbord). Hierbij wordt het oudere hoekvolume opgetrokken met een veelzijdig torentje onder leien spits. Getoogde, rechthoekige en rondbogige muuropeningen, bij het volume van 1897 met afgeschuinde dagkanten. Portaal- en trappenhalrisaliet met loggiaportaal met zuiltjes. Boven de cartouche met de huisnaam, groot rondboogvenster (traplicht) met zesdelige kruisindeling. Bewaard groengeschilderd houtwerk, vensters met T-indeling en smalle vensters, kleine roedeverdeling onder meer in de bovenlichten. Op de begane grond, deels traliewerk. Het oude gedeelte was oorspronkelijk afgewerkt met luiken (cf. oude foto).
Gevel met parkzicht: trapgevel met overhoeks fiaal, in het gevelveld bolkozijn onder ontlastingsboog. Drieledige, rondbogige loggia met zuilen, erboven jaarcartouche.
Interieur: vrij eenvoudig met bewaarde vloeren (vierkante tegeltjes), beschilderd binnenschrijnwerk van deuren en bordestrap met ronde spijlen. Bewaard hang- en sluitwerk van het houtwerk, binnenluiken. Eenvoudige marmeren schouwtjes.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1895/8, 1897/17, 1906/27.
BRUNO, Torhout rond 1900, Torhout, 1985, p. 229.
HAELEWIJN R., Torhout in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1979, deel 2, prentkaart 34.
MESTDAGH M., Archief beelden Torhout, Gent, 2002, p. 57.
MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 195 (iconografie).


Bron     : Vanneste P. met medewerking van Moeykens S. & Callens T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Vanneste, Pol


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kasteeltje gelegen in park en bos [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87278 (Geraadpleegd op )