erfgoedobject

Gedenkteken voor de militaire slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog

bouwkundig element
ID
87298
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87298

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gedenkteken van 1949 voor de militaire slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog (1940-1945), naar ontwerp van beeldhouwer André Taeckens (Torhout, 1909-1965). Opgenomen in de omheiningsmuur van de oude begraafplaats.

Reliëfafbeelding in arduin, centraal een engel met gespreide vleugels met lauriertak in ene hand, de andere hand voor borst gehouden. Links hiervan drie werkende mannen, aan de rechterzijde drie werkende vrouwen. Aan de voorzijde opschrift "IN GODS VREDE LEVEN ZIJ – VOOR DE VREDE WERKEN WIJ". Aan de achterkant lijst met namen van de militaire slachtoffers met zes foto's.

  • JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge,394.
  • MESTDAGH M. 2000:Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 230.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Oude begraafplaats


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gedenkteken voor de militaire slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87298 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.