is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vredegerecht en gevangenis
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vredegerecht en gevangenis
Deze vaststelling was geldig van tot
Voormalig Vredegerecht en gevangenis, nu politiekantoor. In 1876-1878 (eerste vermelding in het kadaster in 1878) gebouwd naar plannen van stadsbouwmeester Jan Van Hollebeke (Torhout). Tijdens de Eerste Wereldoorlog, oorlogsschade aan de gevel (zie iconografie). In 1996-1997 verbouwing van het politiekantoor naar ontwerp van architect Kris Devolder (Torhout), waarbij de volledige binneninrichting verdwijnt.
Imposant gebouw van twee bouwlagen onder leien schilddak. Brede portaaltravee met bekronend fronton (oorspronkelijk met opschrift "VREDEGERECHT"), links en rechts geflankeerd door telkens drie traveeën. Geelbeschilderde en bepleisterde lijstgevel, gebruik van arduin voor sierelementen. Horizontale belijning door middel van imitatievoegen op de begane grond, waterlijst, doorgetrokken onderdorpels, architraaf en gootlijst. De hoekpilasters worden tweevoudig herhaald in het portaalrisaliet. Rechthoekige muuropeningen, op de verdieping in geriemde omlijsting, de centrale vensters onder architraaf. In het portaalrisaliet, groot rondboogvenster (oorspronkelijk wellicht traplicht) met vlaggenhouder. Oorspronkelijk witgeschilderd houtwerk met T-indeling en grote roedeverdeling, op de begane grond met luiken (links oorspronkelijk conciërgerie). Op vandaag, vernieuwd houtwerk met kruisindeling en kleine roedeverdeling.
Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)