Pastorie Sint-Amandusparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

De pastorie werd gebouwd in 1874 in neoclassicistische stijl en wordt omgeven door een ommuurde tuin.

Historiek

De parochie behoorde oorspronkelijk tot het patronaatsrecht van het Heilige Kruiskapittel van Cambrai. In de 18de eeuw worden de tienden geheven door de Sint-Adriaansabdij van Geraardsbergen. Op deze site stond reeds in de 17de eeuw een pastorie. Na Franse oorlogsschade (1684) werd ze door de tiendheffers heropgebouwd. Deze pastorie bestond uit twee afzonderlijke gebouwen, vermoedelijk een pastorie en een koetshuis. In 1869 worden de perceelsgrenzen aangepast omwille van de aanleg van de nabijgelegen spoorlijn. In 1874 wordt de oude pastorie afgebroken en vervangen door de huidige pastorie die op voldoende afstand van de spoorlijn ligt. De werken gebeurden in opdracht van pastoor Aloysius Verhofstede.

Beschrijving

De neoclassicistische pastorie telt drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Het middenrisaliet wordt benadrukt. Het pand is volledig beraapt en werd aan de voorzijde voorzien van imitatiebossage en hoekblokken. De segmentboogvormige ramen en voordeur werden beneden voorzien van vlakke omlijstingen en bovenaan van geprofileerde en gedecoreerde. De beluikte achtergevel werd soberder uitgewerkt. In de achtergevel zijn vier van de zes ramen nog origineel terwijl de andere alle vervangen werden.

De interne structuur bleef gaaf bewaard. De gang vormt samen met de traphal een L-structuur. De kamers werden geschikt rond de gang. De volledige gang en de traphal werden over hun volledige hoogte met marmerimitatie beschilderd. Niet minder dan drie marmersoorten worden afgebeeld. De traphal en de gang worden aan elkaar verbonden door middel van een rondboog. Een eenvoudige 19de-eeuwse trap met gedraaide trappaal en balusters slingert zich naar boven. De bloktrede is uitgevoerd in marmer en de rest van de trap kreeg een onbestemde marmerimitatie. De vloer bestaat uit zeshoekige cementtegels. Het rechter salon aan de straatzijde is eerder sober ingericht. De enige ornamentiek bestaat uit een rood marmeren 19de-eeuwse schouw en een beschilderde vloer. De eetkamer heeft een eenvoudige zwartmarmeren 19de-eeuwse schouw geflankeerd door twee kasten. Het 19de-eeuwse binnenschrijnwerk bleef intact bewaard. Beide tuinsalons zijn rijkelijk gedecoreerd en voorzien van zeer fraaie 19de-eeuwse schouwmantels. Het stucwerk op de plafonds is identiek aan de pastorie van Onkerzele wat eenzelfde uitvoerder doet vermoeden.

De bovenverdieping heeft een identieke indeling als de gelijkvloerse verdieping met uitzondering dat de gang hier wél van voor tot achtergevel doorloopt. Alle kamers zijn voorzien van eenvoudige zwartmarmeren schouwen.

Het eenlaags bijgebouw van drie traveeën onder een schilddak herbergt een bijkeuken waarvan de inrichting (pompbak en oven) bewaard bleven. Het schijnwerk en de binnenluiken zijn vermoedelijk hergebruikte materialen uit de oude pastorie.

De pastorie ligt in een ommuurde tuin.

• Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO02213, Pastorieën arrondissement Aalst (MERTENS J., 2003).