• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Semi-gesloten hoeve ten westen van de kerk, op de hoek van de Dagmoedstraat. Open toegang ten zuidoosten. Dubbelbuis van één bouwlaag, zes traveeën onder zadeldak (nok parallel met straat, mechanische pannen), met kern uit de 18de eeuw. Verankerde, witgeschilderde voorgevel op gecementeerde plint. Beluikte steekboogvensters met arduinen lekdrempels, in witgeschilderde omlijstingen van (vermoedelijk gesinterde) baksteen met kwarthol beloop. Rondboogdeur in zwartgevoegde omlijsting van zandsteen met kwarthol beloop op ezelsoren, onder eenvoudig radvenster. Geprofileerde stucco-lijst in entablement. Gecementeerde verankerde linker zijgevel met aandak op schouderstukken; steunbeer. Verankerde rechter zijgevel met verlaagd linker aandak, bewaarde muurvlechtingen; eenvoudig steekboog- en rechthoekig venster en oculus.

Dienstgebouwen: deels aangepast in de 19de eeuw - eerste kwart 20 ste eeuw, deels heropgebouwd en aangebouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle