erfgoedobject

Burgerhuis Zonneweelde

bouwkundig element
ID
87357
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87357

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Zonneweelde
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis zogenaamd "ZONNEWEELDE" zie benaming in typische belettering boven de deur. Volgens het kadaster in 1937 gebouwd door D. Vansevenant, op dat moment nog als vrijstaande woning. Bewaard bouwplan van 1936 naar ontwerp van architect Willem Nolf (Torhout).
Interbellumwoning met kenmerkend verspringend grondplan met erker en afgerond balkon, en parement van bruine sierbaksteen met doorgetrokken, witgeschilderde betonnen lateien en luifels, gebruik van gesinterde baksteen voor stoep en bloembakken ter hoogte van het portaal. Bewaard houtwerk, onder meer van de deur met rondbogige beglazing en typisch smeedwerk, balkon met buisleuning.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1937/43.
  • Stadsarchief Torhout, Modern archief, nr. 1985.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis Zonneweelde [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87357 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.