Burgerhuis Zonneweelde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Zonneweelde

Beschrijving

Burgerhuis zogenaamd "ZONNEWEELDE" zie benaming in typische belettering boven de deur. Volgens het kadaster in 1937 gebouwd door D. Vansevenant, op dat moment nog als vrijstaande woning. Bewaard bouwplan van 1936 naar ontwerp van architect Willem Nolf (Torhout).
Interbellumwoning met kenmerkend verspringend grondplan met erker en afgerond balkon, en parement van bruine sierbaksteen met doorgetrokken, witgeschilderde betonnen lateien en luifels, gebruik van gesinterde baksteen voor stoep en bloembakken ter hoogte van het portaal. Bewaard houtwerk, onder meer van de deur met rondbogige beglazing en typisch smeedwerk, balkon met buisleuning.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1937/43.
  • Stadsarchief Torhout, Modern archief, nr. 1985.