is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen van 1907
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekcomplex van 1907
Deze vaststelling was geldig van tot
Hoekcomplex van 1907 zie jaarsteen "ANNO"/ "1907" in de centrale trapgevel, neogotische en neo-Brugse inslag. In 1924 wijziging van venster op begane grond van Hofstraat nummer 24 naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout). Oorspronkelijk twee burgerhuizen, later in drie opgedeeld. Rode baksteenbouw met sierankers, drie traveeën (Hofstraat nummer 22) + drie traveeën (Hofstraat nummer 24) + twee traveeën, afgeschuinde travee en drie traveeën (nummer 26), en twee en een halve travee onder pannen schilddak. Markerende Brugse traveeën van type I en II, trapgevel en getrapt dakvenster bekroond met ijzeren topstuk (markerend getrapt dakvenster van de hoektravee, nummer 26, is verwijderd), maaswerk onder meer met klaverbladmotief, en kantelen. Vernieuwd houtwerk. Het balkon van Hofstraat nummer 24 is sterk vereenvoudigd.
Deels bewaarde interieurelementen bij Hofstraat nummer 24. Gang met vloer van cementtegels, trap met ronde trappaal en dito spijlen. Bewaard binnenschrijnwerk onder meer van dubbele deur met florale motieven, supraporte met guirlandes en medaillon met vogeltjes. Marmeren schouwtje, schouwboezem met spiegel, waarboven herhaling van het motief van de supraporte.
Dit pand vervult een beeldbepalende rol voor zowel de Hofstraat als het Conscienceplein.
Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
De beschreven interieurelementen van nummer 24 zijn niet langer aanwezig. In 2020 bleef bij de omvorming van het pand tot appartementen enkel de gevel bewaard.