Hoeve 't Ruytershof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Ruytershof

Beschrijving

Hoevetje zogenaamd "'T RUYTERSHOF", zie houten naambord, dateert in zijn huidige vorm uit het laatste kwart van de 19de eeuw, schuur met jaaraanduiding "1897". Gaat echter mogelijk terug op een oudere site, aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Op vandaag heeft de hoeve een residentieel karakter.

Erftoegang geflankeerd door twee linden, hoeve omzoomd met meidoornhaag. Losstaande roodbakstenen bestanddelen onder zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen), opgesteld rondom gekasseid erf.

Ten westen van het erf, boerenhuis, getoogde muuropeningen, in de zijgevel rondboogvenstertjes.
Ten noorden van het erf, dwarsschuur van 1897 (zie jaarsteen in de rechter zijgevel). Lange erfgevel in stijl- en regelwerk met vernieuwde beplanking. Rechts wagenhuis en stalgedeelte in baksteen. In de rechter geveltop, Marianisje met kruisje van gesinterde baksteen, boven rondbogig laadluik (vernieuwd houtwerk met waaiervormig bovenlicht).

Ten oosten van het erf, stalling met geknikte dakoverstek, getoogde muuropeningen.

Auteurs: Vanneste, Pol