Herenhuis Alicebourg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Alicebourg

Beschrijving

Herenhuis voorheen eigendom van de familie Breuls. Dit was de villa van burgemeester E. de Caritat, onder wiens leiding de Belgische vrijwilligersgroep weerstand bood aan de Duitsers in oktober 1914. Als represaillemaatregel wordt de villa volledig verwoest. Op 7 oktober raakt de Caritat gewond tijdens gevechten in Hamont, en sterft in een hospitaal in Maastricht. Na de oorlog wordt de villa heropgericht. Thans atheneum en internaat.

L-vormig gebouw van twee bouwlagen onder schilddak (leien) over de hoofdvleugel, zadeldak over de haakse vleugel; dakkapellen. Bakstenen gebouw in neotraditionele stijl. Bakstenen plint met hardstenen afwerking. Banden en vensteromlijstingen van zachte, gele natuursteen. De vensters zijn onder meer drielichtskruiskozijnen. Brede deur onder entablement, gedragen door dubbele pilasters met lijstkapitelen.

In het omringend park bevinden zich enkele oude bomen, onder meer beuken en eiken.

• MAENEN J., inventariseringsfiche 1975.