erfgoedobject

Hoeve Smeerebbehof

bouwkundig element
ID: 8740   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8740

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Smeerebbehof
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Prachtig gelegen aan het uiteinde van een veldweg, middenin weideland met een bosje ten zuiden en twee grote beuken op de hoek van de Haststraat. Gesloten hoeve met witbeschilderde gebouwen op gepikte plinten, afgedekt met zadeldak en opgesteld rondom een rechthoekig gebetonneerd erf.

Dubbelhuis van zeven traveeën (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen) met klokkenruiter en windwijzer, daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. Verankerde erfgevel. Verhoogde begane grond met rechthoekige keldergaten in sokkel. Rechthoekige vensters met arduinen lateien, lekdrempels en duimen (gedeeltelijk beluikt op bovenverdieping). Rechthoekige deur in vlakke omlijsting van arduin met geprofileerde druiplijst; ijzeren waaier. Pui met dubbele steekkop van arduin en ijzeren hek. Achtergevel met zelfde indeling. Linker zijgevel met aandak. Rechter zijgevel met verlaagd aandak, jaaranker 1835, sierlijk muuranker in top; muurvlechtingen en twee oculi.

Dienstgebouwen onder zadeldaken (golfplaten). Zuidelijke bakstenen stal, met aanpassingen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; twee klimmende dakkapellen met laadluiken; linker zijgevel met aandak. Vernieuwde zuidelijke en oostelijke dienstgebouwen.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve Smeerebbehof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8740 (Geraadpleegd op 24-09-2020)