Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Villa uit de jaren 1930, volgens het kadaster in 1934 gebouwd door A. Baesens. Bewaard bouwplan van 1932 "bouwen van een landhuis" naar ontwerp van architect A. Hoeman (Assebroek) (zie afbeelding). Omhaagde tuin met sierheesters. Smeedijzeren hekken tussen betonnen paaltjes.

Interbellumwoning met markerend volumespel van plattegrond en spel van zadeldaken en hoogoplopend schilddak. Materiaalgebruik: rode en 'gele' (sier)baksteenbouw, laatst genoemde voor erkers en portaalrisaliet, plint in "berande gele steenen" (zie aanduiding op bouwplan). Rechthoekige muuropeningen onder lateien van "geschuurde beton", vensterbanken van geglazuurde tegeltjes; bewaard witbeschilderd houtwerk met schuiframen en T-indeling en gekleurd glas-in-lood in de bovenlichten, voorts eenvoudig glas in lood in de traplichten.

Centraal, portaalrisaliet en trappenhal oplopend in puntgevel met vlechtingen, verdiept portaal onder luifel. Links hiervan, driezijdige erker, gekanteelde balkonleuning met invulling van smeedijzer.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1934/58.
  • Stadsarchief Torhout, Modern archief, nr. 1980.