is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losstaande bestanddelen
Deze vaststelling was geldig van tot
Hoeve met losstaande roodbakstenen bestanddelen onder zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen, golfplaten), L-vormig opgesteld rondom een begraasd erf (drinkpoel met knotwilgen omzoomd, in 1846 is reeds een poel aangegeven). Erftoegang via ijzeren hekken. Site als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), de Atlas de Buurtwegen (1846, meer bestanddelen dan in 2006) en de kaart van Ph. Vander Maelen (1846-1854). In 1863 afbraak bakhuis en vergroting woonhuis door Vandewalle Richardus, agent van de nationale bank van Brugge. Enkel het lange volume van de dwarsschuur is reeds aangegeven op genoemde atlas.
Ten oosten van het erf, 19de-eeuws boerenhuis met vernieuwde erfgevel. In de linker zijgevel, twee getraliede kozijnvenstertjes. Aansluitende haakse achterkeuken uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, bewaard beschilderd houtwerk met luiken.
Links van het boerenhuis, 20ste-eeuws stalletje, bewaard houtwerk van onder meer deuren.
Ten zuiden van het erf, dwarsschuur met twee korfboogpoorten en geïncorporeerde stalling. Het langgestrekte volume dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw, reeds aangeduid op de Atlas de Buurtwegen (1846).
Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)